carte de vizita

sâmbătă, 14 septembrie 2013

Ce cumperi in realitate atunci cand vrei sa achizionezi o casa ?

Am vazut aceasta imagine si am recitit de cateva ori textul, sa fiu sigur ca il inteleg....
Da, e dureros ce zice dar, dupa vizitarea catorva case ridicate de diversi "anterprenori" , in vederea intocmirii unor Certificate Energetice, mi-am dat seama de cat adevar ascunde!
Pentru ca, atunci cand construiesti case doar ca sa castigi cat mai multi bani, se vede !
Se vede ca nu iti pasa de cine va locui in aceste case/apartamente, se vede ca nu te intereseaza binele celui care va locui in ele, se vede ca ai un singur tel: sa faci bani!
Recunosti acesti oameni imediat ce stai de vorba cu ei, in primul rand pentru ca negociaza orice. Am ocazia sa lucrez cu astfel de persoane si, sincer, imi e greata de ei....Dar fac parte din "pachetul"pe care l-am primit atunci cand am hotarat sa lucrez cu un client important, care imi ofera zilnic de lucru.
Sunt genul de persoane care mint cu nonslanta, care subapreciaza orice munca intelectuala, care privesc viata "de sus". Nu e de mirare ca sunt persoanele care platesc cel mai prost...
Aceste persoane au "avantajul" ca vand mai ieftin decat altii. Iar romanii cauta ieftin.
La polul opus am intalnit si persoane care doresc sa aiba clienti multumiti. Da, am vazut o casa facuta de o astfel de persoana. Parea facuta pentru el si nu pentru vanzare.  E adevarat ca si pretul era ridicat, dar cine va locui acolo nu va trebuie sa investeasca pentru reparatii, iar pretul platit pentru incalzire va fi cu mult mai mic decat al locuitorilor din casele ieftine (izolatia era pusa in grosimea corespunzatoare fiecarui element in contact cu exteriorul). In plus, distanta dintre casele care vor constitui un viitor cartier imobiliar era acceptabila, ceea ce inseamna ca vei avea suficient loc sa te simti confortabil in propria curte.
Mai exista si o a treia categorie, care sunt cel mai greu de depistat: impostorii imobiliari. Acestia iti vand mizerii la pret de lux. Asa frumos iti descriu ce au ei acolo....Nu e de mirare ca prind majoritatea clientilor din aceeasi categorie (cei cu "functii", care au facut bani "fara numar"si mai ales fara constiinta).
Da am intalnit si astfel de case. Proprietarul actual o lauda de "numai numai", dar ochiul meu de inginer constructor vedea altceva. In plus, am fost de fata si cand s-au construit o parte din casele din acest cartier privat si am vazut cat beton s-a turnat in acestea (proprietarul lauda casa pentru ca are caramida Porotherm, iar in realitate are excesiv de mult beton....)
Repet ceea ce spun multor cumparatori de case:
POLISTIRENEUL ARE UN AVANTAJ - TERMOIZOLAREA CASEI, DAR SI UN MARE DEZAVANTAJ - ASCUNDE TOATE GRESELILE CONSTRUCTORULUI !
In concluzie, cand achizitionati apartamente/case in proiecte imobiliare noi, uitati-va la constructor si reamintiti-va citatul de mai sus!

vineri, 6 septembrie 2013

Certificat Energetic la case din chirpici :)

Deja este a treia casa construita din chirpici la care trebuie sa fac Certificat Energetic !!!
Utilizez un program de calcul automat aprobat de INCERC si MDRT pentru emiterea Certificatelor energetice.
Ideea este ca legiuitorul a "uitat" sa treaca in lista de materiale si  astfel de inchideri (chirpici, valatuci). Practic, este lasata la latitudinea auditorului energetic incadrarea, din punct de vedere termotehnic, a materialului cu care se aseamana chirpicii.  In plus e si greu sa incadrezi o structura de chirpici intr-un anumit normativ, devreme ce "solutiile tehnologice" de producere a acestor elemente diferea de la o zona la alta si de la un "producator"la altul  (conteaza si sursa si calitatea elementelor componente ale caramizilor de tip chirpici)
Desi se tot propaga pe internet ideea "revenirii la natura" si o gramada de site-uri ne sfatuiesc sa ne facem case din chirpici (ieftin, natural, rezistenta termica mai buna decat a caramizii cu goluri ?!, etc), am ajuns la concluzia ca NICAIERI nu este specificata conductivitatea termica a chirpicilor ! Asta inseamna ca tot ce "se zice" despre chirpici ramane doar la stadiul de informatie si nu de certitudine, devreme ce nu s-au facut , sau mai bine zis  nu s-au publicat astfel de studii, care sa dovedeasca cele declarate de unii sfatuitori de pe internet.
Asa cum "hartia suporta orice" si internetul "suprta orice". Nimeni nu constesta unele calitati ale materialelor organice/naturale. Dar sa le ridici la rang de "materialul viitorului", fara sa ai sustinere tehnica, mi se pare cam fortat in sec 21.
Ce am constatat personal, intrand in case batranesti din chirpici:
- un miros specific - pe care personal nu-l agreez - in casele batranesti din chirpici;
- umezeala (si asta e si marele dezavantaj al acestui material, functionand ca un "burete" in anotimpurile reci);
- chirpicul nu este un element portant, necesitand ramforsari cu alte materiale (ca exemplu pozitiv, astazi am vizitat o casa facuta pe structura din cadre de beton umpluta cu...chirpici si, recunosc, nu mi-am dat seama de aceasta daca nu-mi spunea proprietarul! );
- racoare vara (da, este un "merit" al acestui material pe care l-am sesizat)
- etc.
In consecinta, "reintoarcerea la natura" trebuie facuta cu logica! Utilizarea materialelor naturale trebuie sa fie facuta in concordanta cu descoperirile tehnologice ale secolului 21, daca dorim sa beneficiem de confort si siguranta in casele noastre...