carte de vizita

vineri, 6 septembrie 2013

Certificat Energetic la case din chirpici :)

Deja este a treia casa construita din chirpici la care trebuie sa fac Certificat Energetic !!!
Utilizez un program de calcul automat aprobat de INCERC si MDRT pentru emiterea Certificatelor energetice.
Ideea este ca legiuitorul a "uitat" sa treaca in lista de materiale si  astfel de inchideri (chirpici, valatuci). Practic, este lasata la latitudinea auditorului energetic incadrarea, din punct de vedere termotehnic, a materialului cu care se aseamana chirpicii.  In plus e si greu sa incadrezi o structura de chirpici intr-un anumit normativ, devreme ce "solutiile tehnologice" de producere a acestor elemente diferea de la o zona la alta si de la un "producator"la altul  (conteaza si sursa si calitatea elementelor componente ale caramizilor de tip chirpici)
Desi se tot propaga pe internet ideea "revenirii la natura" si o gramada de site-uri ne sfatuiesc sa ne facem case din chirpici (ieftin, natural, rezistenta termica mai buna decat a caramizii cu goluri ?!, etc), am ajuns la concluzia ca NICAIERI nu este specificata conductivitatea termica a chirpicilor ! Asta inseamna ca tot ce "se zice" despre chirpici ramane doar la stadiul de informatie si nu de certitudine, devreme ce nu s-au facut , sau mai bine zis  nu s-au publicat astfel de studii, care sa dovedeasca cele declarate de unii sfatuitori de pe internet.
Asa cum "hartia suporta orice" si internetul "suprta orice". Nimeni nu constesta unele calitati ale materialelor organice/naturale. Dar sa le ridici la rang de "materialul viitorului", fara sa ai sustinere tehnica, mi se pare cam fortat in sec 21.
Ce am constatat personal, intrand in case batranesti din chirpici:
- un miros specific - pe care personal nu-l agreez - in casele batranesti din chirpici;
- umezeala (si asta e si marele dezavantaj al acestui material, functionand ca un "burete" in anotimpurile reci);
- chirpicul nu este un element portant, necesitand ramforsari cu alte materiale (ca exemplu pozitiv, astazi am vizitat o casa facuta pe structura din cadre de beton umpluta cu...chirpici si, recunosc, nu mi-am dat seama de aceasta daca nu-mi spunea proprietarul! );
- racoare vara (da, este un "merit" al acestui material pe care l-am sesizat)
- etc.
In consecinta, "reintoarcerea la natura" trebuie facuta cu logica! Utilizarea materialelor naturale trebuie sa fie facuta in concordanta cu descoperirile tehnologice ale secolului 21, daca dorim sa beneficiem de confort si siguranta in casele noastre...

13 comentarii:

  1. Concluzia, pana la urma, care este conductivitatea termica a chirpicului (lamda)?

    RăspundețiȘtergere
  2. In urma discutiilor cu persoane de la INCERC Iasi, Facultatea de Constructii si Facultatea de Instalatii (auditori energetici, in general), s-a ajuns la concluzia ca chirpicii au lambda undeva intre 0,3 si 0,7, depinzand de mudul cum au fost facuti si mai ales de umiditatea acestora.
    In concluzie, personal lucrez cu lambda 0,4 la Certificatele Energetice pe care le emit la casele din chirpici

    RăspundețiȘtergere

  3. Buna ziua, dupa dv, care ar trebui sa fie compozitia unui perete din chirpici, de la interior la exterior?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Varianta 1: 2-3cm Tencuiala/mortar var sau var-ciment la interior si exterior + chirpic;
      Varianta 2: In practica unii tencuiesc tot cu lut, dar nu am corespondent in lista de materiale...
      Asa ca eu merg pe varianta 1.

      Ștergere
  4. Am inteles, insa apar alte neclaritati:
    1)la o casa de chirpici sau de lut in general, se spune ca lutul regleaza umiditatea in interior prin faptul ca permite transferul vaoprilor de apa in si din exterior. Insa daca ai pus tencuiala de ciment...cred ca adio migratie vaori apa...
    2)Mai sint unii care izoleaza peretii exteriori cu vata de sticla sau polistiren, si atunci la fel, cum se mai realizeaza transferul vaporilor? Ati intalnit in practica asemenea izolatii?
    Va intreb toate astea, si imi cer scuze de deranj, pt ca as vrea sa-mi fac in viitorul apropiat o casuta din materiale naturale, lut, lemn, baloti de paie, si inca nu sint prea hotarat din ce sa o fac.
    Stima.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tencuiala de ciment se recomanda in exterior pentru a nu permite umiditatii din sezonul rece sa intre in chirpici. Asta mi-a spus-o un cadru didactic de la Facultatea de Constructii din Iasi. Principala problema a chirpicului este ca acumuleaza umezeala din exterior in sezonul rece. El absoarbe umezeala din ambele directii...
      Tencuiala de ciment limiteaza, dar nu opreste migratia vaporilor de apa.
      Vata bazaltica/de sticla, nu opreste migratia vaporilor de apa

      Ștergere
  5. Nu se spune la ce grosime este acel lambda de 0.3-0.7. Ca de exemplu eu vreau sa-mi fac casa pe cadre, golurile umplute cu chirpici si tencuit cu mortar fara ciment. Si nu din cauza banilor. Ci pentru ca vreau sa-mi respire acei pereti. Peretii vreau sa-i fac de 0.6 metri grosime doar din chirpici, fara tencuiala. La asa perete de gros sunt curios de acel lambda.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coeficientul de conductivitate termica (sau conductibilitate termica) λ, este egal cu cantitatea de caldura ce trece timp de 1 ora printr-un material cu grosimea de 1 m, cu suprafata de 1 mp si la o diferenta de temperatura pe cele doua fete ale sale de 1 grad Celsius. Se exprima in W/mK.
      Deci λ este o valoare fixa.
      Ce doriti dumneavoastra este sa aflati rezistenta termica a unui perete. Formula este R=d/λ, unde d este grosimea materialului în m.
      O rezistenta termica ridicata se realizeaza prin utilizarea de produse termoizolante cu grosime d cât mai mare si cu conductivitate termica cât mai mica. Ori in cazul nostru pe λ il stim, asa ca prin calcule aflam cat de gros trebuie sa fie peretele pentru a obtine o rezistenta termica adecvata.
      R' minim, conform Ordin 2641/2017 este 1,8 la pareti. Unde R' este rezistenta termica a pertelelui, lunad in calcul inclusiv puntile termice. Asa grosier, la cadre de beton puteti lua o corectie datorata puntilor de termice de 0,5 pana la 0,7. Adica, daca va iese R=2, R'=0,7x2= 1,4, ceea ce e prea putin.

      Ștergere
  6. Va multumesc frumos pentru raspuns, nu-i lucru putin. Si totusi din ce se poate construi astfel incat acei lereti sa respire, sa fie un aer sanatos? M-am gandit si la BCA la 0.5 metri peretele, tencuit, poate si plasa de Buzau pe el. Dar are doar 2.5 N compresia fata de caramida de 10, 12.5, 15. Plus ca am inteles ca poate crapa tencuiala. Nu stiu daca mai crapa daca pun plasa. Alt neajuns ii ca rozatoarele trec foarte usor prin el. Daca i-ai scapat, nu stiu cum se mai scapa. M-am gandit si la acel Evoceramic, caramida de 44 cm. Nu am gasit pe forum mai nimic decat ca cineva si-a facut astfel de zid la casa si nu a fost multumit si tot si-a pus polistiren de care eu ma feresc maxim. La fel si de vata. M-am mai gandit sa cumpar caramida GV si fac peretele de 30 de cm iar in caramida torn perlit. Ar iesi undeva un strat de 12-15 cm de perlit. Dar asta ar fi mai complicat un pic. Ce ar iesi cu asa ceva? Perlit in caramida? Stiu ca germanii au asa ceva gata facut. Dar o caramida ajunge si la 80 de euro. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. The thermal conductivity of clay, which is the property of a material that indicates its
    ability to conduct heat, is mostly controlled by water content. Although, obviously, the type of
    clay is also important. For average clay, the thermal conductivity is 0.25 W/m K for no
    moisture, about 1.0 W/m K for 10% clay moisture (% by volume), 1.25 W/m K at 14%, 1.67
    W/m K at 30% and about 2.0 W/m K at 50 %2 [2]
    The objective of the research work is to determine the effect of additives such as
    sawdust and ashes on the thermal conductivity of clay with no moisture content.
    Clay with low thermal conductivity can serve many purposes such as: making clay
    oven for baking and drying, a good insulator between two metal surfaces where heat is to be
    conserved within a certain area and heat loss by conduction is to be prevented.

    RăspundețiȘtergere
  8. conductivitatea termica e 0.25 W/m K :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate vara.
      La peste 80% umiditate in aer, ma indoiesc ca iarna mai are aceeasi conductivitate termica de 0,25W/mK...

      Ștergere
  9. Buna ziua! Domnule Vlad Rugina ceva progrese cu aceea casă? Și eu aveam în gând același proiect. Ați colectat ce a date care pot fi folositoare? Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere